RSS

Anna Sezonov (n. 8 septembrie 1908 – d. 14 august 2005)

26 feb.

“Sora Ana Sezonov a trecut la Domnul în duminica trecută seara. Serviciul de priveghi a fost joi seara, 18 august, iar serviciul de înmormântare s-a ţinut vineri dimineaţa la cimitirul Bohemian National Cemetery. Anna Sezonov a fost binecuvântată cu cea mai lungă viaţă în biserica noastră, 97 de ani! Iată câteva date biografice din viaţa sorei Anna Sezonov:
Anna Sezonov s-a născut la 8 septembrie 1908 în Odessa, în familia lui Eduard şi Leontine Schuler, emigranţi din Germania pe pământul Rusiei. A crescut într-o familie de oameni bogaţi dar care nu s-au abătut de la credinţa anabaptistă, pe care o îmbrăţişaseră încă din Germania. După revoluţia bolşevică din 1917 toată averea familiei Schuler a fost luată de comunişti. Au devenit săraci, dar nu disperaţi. Ştiau că Dumnezeu veghează asupra celor care se încred în El. În 1922, ajutaţi de familia Rothshild, s-au repatriat în Germania. La vârsta de 17 ani a mărturisit pe Domnul în apa botezului la Eisenach.
Din cauza crizei economice din anii 1929-1933, s-au îndreptat spre familia bogătaşului Adam Sezonov din Brăila, a cărui soţie era de naţionalitate germană (referire la Lidia Sezonov, născută Resner – nota mea). Acolo Anna l-a cunoscut pe Andrei Sezonov şi în 1931 cei doi s-au căsătorit într-un serviciu divin condus de fratele Constantin Adorian. În biserica din Brăila Anna cânta la orgă, în orchestră şi a colaborat frumos cu fratele Jean Staneschi care se ocupa cu corul din biserică. Căsătoria lor a fost binecuvântată cu trei copii: Daniel, Emilia şi Hildegard, cinci nepoţi şi 11 strănepoţi.

Familia lui Ana şi Andrei Sezonov în anul 1940 (Ana este în mijloc, la masă)

Familia lui Ana şi Andrei Sezonov în anul 1940 (Ana este în mijloc, la masă)

În pelerinajul vieţii au locuit 14 ani la Constanţa, unde au avut o moară de mălai şi o fabrică de ulei (până în 1948, când la naţionalizare au pierdut totul), 38 de ani la Arad, şi din 1986 la Chicago. Şirul durerilor a continuat şi aici: în 1988 a murit fiul Daniel, în 1990 a murit soţul Andruşa, şi în 2000 a murit ginerele Eugen Ciucă. Singurătatea şi povara anilor au copleşit-o încet, încet, iar din 1997 boala Alzheimer a început să-i macine amintirile. iubit mult familia, a inspirat credinţa în Dumnezeu în toţi copiii şi nepoţii ei, i-a îndrumat la dragostea şi slujirea Domnului.
Printre amintirile pe care fiica Hilda Ciucă le-a spus la priveghiul de joi seara, sunt şi acestea: “Mama totdeauna spunea: «Când faci un bine cu dreapta ta să nu ştie stânga!» «Dacă faci un bine şi nu te costă, acela nu e bine!» «Eşti obosit şi nu vrei să vii la biserică? Mai bine să dormi în biserică decât acasă, căci Dumnezeu ştie să te trezească când ajungi acolo!»”. Deviza ei era: «Nimic să nu faci fără Dumnezeu!». S-a dus la odihnă o credincioasă căreia Domnul i-a dat o viaţă lungă, a binecuvântat-o cu multe bucurii, şi căreia totodată i-a călit credinţa prin multe necazuri. Slăvit să fie Domnul nostru Isus Hristos, care S-a dus să ne pregătească un loc, unde să fim totdeauna cu El şi împreună cu toţi sfinţii în Casa de Sus.”

(Buletinul duminical a Bisericii Baptiste Române din Chicago – 21 august 2005, p.2)

P.S.: This article can be found in English, here.

………………………………………………

Post Scriptum: Prin august 2011, acest “buletin duminical” încă se găsea pe Internet. Odată cu apariţia unui nou site a Bisericii Române Baptiste din Chicago, nu au mai fost incluse buletinele duminicale mai vechi de 2010, deci cele mai vechi de acest an (acesta inclusiv) au dispărut de pe web. Observând această situaţie, la 24 februarie 2013 – seara, am solicitat Bisericii Baptiste Române din Chicago respectivul document şi, până în seara zilei următoare (25 februarie 2013), acesta deja îmi fusese trimis.

 
 

Etichete: , , , , , , , ,

3 răspunsuri la „Anna Sezonov (n. 8 septembrie 1908 – d. 14 august 2005)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: