RSS

Adam Sezonov şi casa de rugăciune din Tătăreşti

30 mart.

„Era prin anul 1923… [….] În anii aceia de început ai lucrării celor din Tătăreşti, un mare sprijin moral, spiritual şi material l-au primit (sătenii, n.m.) de la Adam Sezonov din Brăila. Adam era un om important al acelor vremuri, un fel de mecena [*] în sensul bun al cuvântului printre baptiştii români. Avea moară, fabrică de ulei şi multe alte proprietăţi şi de unul singur a ctitorit  biserica baptistă din Brăila, construind o clădire care a  slujit cu brio acestui scop între 1923 şi 1997.

Dincolo de ctitoria materială, Adam Sezonov a fost şi unul dintre pilonii spirituali ai micii comunităţi de credincioşi brăileni şi, deşi nu avea veleităţi de predicator a ştiut să adune în jurul său oamenii potriviţi, neprecupeţind resursele în sprijinirea lucrării. Nu ştiu în câte alte locuri a mai pus umărul Adam Sezonov la consolidarea lucrării, cert este că bătrânii din Tătăreşti încă îşi aduc aminte de la părinţii lor cum că Adam a sprijinit puternic, din toate punctele de vedere, inclusiv financiar, lucrarea locală de acolo, pe vremea când se afla la începuturi şi prima lor casă de rugăciune a fost construită aproape exclusiv pe banii săi.

Mi se pare extraordinar că acum la 85 de ani de la acele evenimente, nişte oameni simpli din “nowhere” Basarabia îşi aduc aminte de sprijinul substanţial pe care l-au primit înaintaşii lor în credinţă de la un binefăcător din Brăila. Adam şi-a făcut partea lui şi ceea ce a făcut iată că a rezistat bolşevicilor de pe ambele maluri ale Prutului. Chiar dacă bolşevicii le-au luat celor din Tătăreşti casa de rugăciune şi le-au dărâmat-o mai apoi, ei nu au anulat cu nimic faptele lui bune şi mărturia faptelor sale dăinuie încă miraculos. [….]”

(fragment preluat din articolul „Sfinţii mai vechi şi mai noi”, de Mihai Ciucă, pe blogul „Mersul vremurilor”)

Sublinierile îmi aparţin.

Notă: [*] Gaius Cilnius Maecenas a fost un om de stat roman în timpul împăratului Cezar August (căreia i-a fost prieten şi sfetnic), care a încurajat artele şi literatura. De la numele său provine termenul „mecena”, trimiţând la un „protector al literaturii, al artelor, al ştiinţelor” – şi, cu voia dumneavoastră -, a spiritualităţii.

 

Etichete: , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: