RSS

Referiri la familia Sezonov în „Schiţe istorice….”, via Centrul de Istorie şi Apologetică

01 iul.

1. Familia Sezonov

„În anul 1870 fură botezați primii ruși în Dobrogea de către predicatorul Diomitrie Petrovici, adus din Sudul Rusiei de misiunea germană baptistă. Biserica Baptistă rusă din Tulcea, până la războiul din 1916 conlucra cu cea germană din Cataloi.

Cam pe la același timp, fuse botezată și familia Sezon din care astăzi se trage numeroasa familie a Sezonovilor. (În acele vremuri Biblia nu era răspândită ca și astăzi, fiind prea costisitoare – astfel cinci familii se asociară și cumpărară o Biblie.)

Din această familie ieșiră bărbați de seamă ca Adam Sezonov din Brăila, mare industriaș și filantrop. A fost ales în anul 1934 în calitate de președinte al Uniunii Baptiste din România.

Lucașa L. Sezonov, care urma liceul din Râmnicu Sărat, a absolvit Seminarul Baptist din Louisville, din America iar astăzi ocupă catedra de Istorie Bisericească la Seminarul din București și este predicator asistent la Biserica Baptistă din Bulevardul Basarab din București. Reîntors din nou în America pentru studii, a luat doctoratul în teologie și ocupă locul de pastor la o biserică din orașul natal al soției sale, Chicago.

Daniel I. Sezonov a studiat în Belgia și a obținut diploma de inginer; Andrei I. Sezonov industriaș și filantrop a ocupat postul de secretar al Comunității din Constanța mai mulți ani dearândul.”

(CAPITOLUL II. BAPTISMUL ÎN DOBROGEA , partea a – titlul “Botez Noutestamental între ruși (Familia Sezon)” – 21 martie 2009; punerea unor paragrafe îmi aparţine)

2. Esfira Sezonov, soţia profesorului Toma Slav

„Prin venirea la Cluj a tinerilor Toma Slav, Ion Dan și Gavril Morari, lucrurile au luat o nouă întorsătură.

Primul dintre aceștia (Toma Slav, n.m.) fiind student universitar, a lucrat cu multă râvnă în rândurile credincioșilor. Acest tânăr după ce-și luă licența, a devenit profesor la Seminarul Teologic Baptist din București, a activat în calitate colaborator la revista „Farul Mântuirii” și s-a căsătorit cu Esfira Sezonov din Râmnicul Sărat – o bună tovarășă de viață – care l-a ajutat în lucrare. Soția sa ocupa aici ocupa postul de controlor șef pe lângă Administrația Financiară și în cele din urmă postul de administrator Financiar însă trecu la cele veșnice în frageda-i tinerețe.

(CAPITOLUL IV. Cluj-Mănăștur și împrejurimi – articol din 1 aprilie 2009)

3. Adam Sezonov, industriaşul filantrop

„După cum am arătat mai sus că din familia Sezonovilor din Tulcea, pentru intreprinderile lor industriale, s-a stabilit unul dintre ei și în orașul Brăila, Adam Sezonov iar mai târziu au venit și familiile Iacob și Andrei Sezonov, toți industriași.

Primul intreprinse fabricarea uleiurilor vegetale și ajunsese într-o stare înfloritoare. Ajutat fiind de către fratele Niculae Petrescu și alții, a deschis o casă de rugăciuni, astăzi proprietatea lor, biserica fiind dăruită de către filantropul Adam Sezonov. Au biserică bine organizată. De la 1919 încoace, data înființării, aici s-au perindat mai mulți predicatori ca, Ion Bododea, Vasile Gaspar, care au trecut la penticostali, iar în ultimul timp au pe predicatorul Simion Voea.”

(CAPITOLUL VII: titlul „Baptismul în județul Brăila” – articol din 4 aprilie 2009)

4. Luca Sezonov în Râmnicu Sărat

„În acest oraș vestea Evangheliei a fost răspândită prin familia lui Luca Sezonov, de fel din Tulcea – Dobrogea. Ajuns aici, întreprinse în industria morăritului și cu timpul deveni unul dintre cei mai mari industriași din oraș. Aici adunarea posedă o casă de rugăciune proprie și are cca. 10-15 membri aparținând comunității din Ploiești.”

(CAPITOLUL VII: titlul „Râmnicu Sărat” – articol din 4 aprilie 2009)

Notă: Blogul „Centrul de Istorie şi Apologetică” este administrat de către dl. Daniel Mitrofan.

 

Etichete: , , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: