RSS

Adam Sezonov în „Farul Mântuirii” (nr.1/1932)

04 iul.

UN MARE FILANTROP

„Nu toţi se gândesc că avutul lor este dat de (Dumnezeu) şi că trebuie să întrebuinţeze o parte pentru Dumnezeu. Cine dă lui îşi dă. Dumnezeu sporeşte înzecit şi însutit averea celui ce o pune în dispoziţia sa.

Adam Sezonov

Fratele Adam Sezonov din Brăila este unic în felul lui, înţelegând întocmai poruncile şi sfaturile Mântuitorului său. În momentul când comunităţile noastre se aflau în criză financiară, dânsul intervenea imediat cu ajutorul său, dislocându-şi şi o parte din averea sa, dând-o comunităţii.

Fratele Adam Sezonov a făcut o mulţime de donaţii între care putem cita donaţiile făcute Farului Mântuirii în anul 1929 de lei 2000, iară în cursul anului 1931 3000 lei. Fratele a mai înţeles şi lipsurile fraţilor din Chişinău, precum şi nevoie de a se întruni într-un local propriu, construind pentru ei o casă de rugăciune în valoare de peste 400.000 lei.

Donaţiile nu se mărginesc numai la cele citate mai sus, dar şi-a mărit câmpul de ajutor şi a donat pentru cercul România Veche peste 300.000 lei în decurs de noi ani.

Nu trebuie să uităm că casa de rugăciune din Brăila a fost clădită tot de dânsul şi donată apoi Comunităţii.

Bunul şi darnicul nostru frate, pe lângă donaţiile de mai sus, a făcut şi mai face încă multe donaţii pentru lăţirea împărăţiei lui Christos pe pământ şi pentru alinarea suferinţelor multor oameni săraci în jurul său.

Tot în decursul anului 1931 acest frate a mai donat suma de 1000 de lei sorei văduvă a decedatului fr. V. Berbecar.

Comunităţile, precum şi toţi cari au fost ajutaţi de dânsul i-au rămas veşnic recunoscători şi roagă pe Dumnezeu să-l ţină sănătos pe marele lor filantrop şi să-i sporească averea.

Astfel fiind, fratele va căuta să sprijine şi mai mult interesele comunităţilor noastre.

Darul dat din toată inima este bine primit de (Dumnezeu).

Fratele Adam Sezonov are o fabrică de uleiuri vegetale în Brăila şi ori decâte ori aceasta i-a produs câştig, dânsul a donat o parte din câştig pentru interesele Comunităţilor. Deci sfătuim pe iubiţii noştri fraţi să cumpere uleiuri vegetale şi derivate de la iubitul nostru frate, căci câştigul de la comenzile ce i le veţi face să ştiţi că este pentru Domnul nu pentru el, căci după cum am spus mai sus din venitul averii lui a ajutat şi ajută lucrul Domnului şi pe săraci.

Domnul să-l binecuvânteze şi să-i dea sănătate.”

(articolul „Un mare filantrop” din revista „Farul Mântuirii”, nr.1/1932, Anul XII, pp.5-6; revistă religioasă a Uniunii Bisericilor Baptiste Române din România; sublinierile îmi aparţin)

 ………

Observaţii:

Acest articol este citat de către Alexa Popovici în cartea sa, „Istoria baptiştilor “Istoria baptiştilor din România (1856 – 1989)” (3 volume – ed.Făclia, Oradea, 2007), în capitolul 16 din Volumul II (v. nota 31, la pag.909).

Căutând acest articol, am dat peste dl. Emanuel S. Alboiu (Biografistu’), care nu poseda vreun nr. din 1932 al revistei, însă mi-a dat de înţeles că prin revista „Farul Creştin” pot găsi şi respectivul număr din „Farul Mântuirii”.

Într-adevăr, am cerut acest articol (la 30 iunie), iar astăzi (4 iulie 2013),  am primit un răspuns de la amabila doamnă Camelia Hamburger (care lucrează la secretariatul şi administraţia actualei reviste „Farul Creştin”) prin care mi-a transmis materialele solicitate.

Diferenţa dintre cele două reviste („Farul Mântuirii” şi „Farul Creştin”) este că prima s-a editat la Bucureşti (din 1919 până în 1932), iar cea de a doua la Arad (începând din 1932).

Mai jos puteţi găsi decupări (privind strict articolul reprodus mai sus) din articolele primite:

1. Articol FM - p.5

2. Articol FM pg.6

 
 

Etichete: , , , , , , , , , ,

5 răspunsuri la „Adam Sezonov în „Farul Mântuirii” (nr.1/1932)

 1. tudorvisanmiu

  iulie 4, 2013 at 3:22 pm

  Reblogged this on tudorvisanmiu.

   
 2. mitica ghitea

  iulie 7, 2013 at 5:37 am

  Slavit sa fie Domnul! Mitica Ghitea

  ________________________________

   
 3. Dumitru Mitica Ghitea

  iulie 11, 2013 at 7:09 am

  Domnul sa fie laudat pentru asa oameni ai lui Dumnezeu.

   

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: