RSS

Despre Efim „Cici” Sezonov

23 iul.

Începem acest articol cu o mică incursiune genealogică: 

SEZONOV ALEXEI (rang C) s-a născut în 1869, în Basarabia, şi a trecut la Domnul în 1954, la Tulcea. El s-a căsătorit cu Anastasia „Nastia” Cudraţiov (n.1875-d.1948), tulceancă.

ALEXEI a avut cel puţin doi copii: un băiat, Petru, şi o fată, Lidia

 • LIDIA s-a căsătorit cu Karl Strobel. Lidia are o pictoriţă talentată. Strobel era „un bun muzician”, „activ în cadrul Bisericii Baptiste” [1, MITICĂ HOLHOS]. „În floarea vârstei”, a fost dirijor la o „biserică mare din Bucureşti” (poate Golgota), iar în ultima parte a vieţii a dirijat corul bisericii din Tulcea [2a, MIHAI CIUCĂ]. Între anii ’65-’68, a locuit o perioadă cu familia lui la Făgăraşi, unde, fiind specialist în tratamente termice”, „a lăsat o bună mărturie în urma şederii sale în întreprinderea nou-înfiinţată: UPRUC” [1, M.HOLHOS]. Lidia a murit „la câţiva ani după revoluţie, fiind văduvă o vreme bună” [2a, M.CIUCĂ].

 • PETRU s-a căsătorit cu Elena Efimovna Vladimirov. El, „Petea”, a moştenit afacerile tatălui său, Alexei, în moc concret moara şi uleiniţa din oraşul Tulcea (aflată la intersecţia străzii Traian cu strada Libertăţii) şi moara din oraşul Babadag (care ulterior s-a defectat). Petru era un om de „un enorm bun simţ”, „cinstit, amabil şi generos”. Soţia lui provenea din cultul molocan (de nuanţă protestantă), însă după căsătoria cu Petea s-a convertit la baptism [3, MARIA MITROI]. Din fericire, această căsătorie nu a supărat familia, chiar dacă „În familia Sezonov standardele au fost în general extrem de înalte pentru „candidatele” de măritiș cu băieții Sezonov. Din câte știu eu mai mulți băieți S. și mai multe candidate s-au fript din cauza acestor standarde.” [2b, M.CIUCĂ].

Petea şi Elena au avut un singur fiu, numit „Efim”, după tatăl Elenei, industriaşul Efim Vladimirov. Alintat în copilărie „Efimcic”, de aici i-a venit «porecla», „Cici”. El s-a născut prin 1928. „Cici” a fost un elev studios şi a urmat medicina [3, M.MITROI], devenind medic la Vatra Dornei. 

Curios este faptul că Cici „a rămas necăsătorit, pentru că a aşteptat o femeie după cum visa el, perfecţiunea întruchipată. Partea proastă era că omul nostru era cam acru şi nu atât de rupt din soare ca să-l curteze vreo zână din poveşti” [4, RĂSVAN CRISTIAN STOICA].

La fel de curios este şi faptul că „nu a fost membru al bisericii baptiste, deși tatăl lui și majoritatea neamurilor erau”, în sensul în care „nu s-a botezat niciodată, cel puțin până în 1990 [….]” [5a, M.CIUCĂ]. Totuşi, deşi nu era membru, „venea regulat de Crăciun la Tulcea și participa la slujbe la Biserica Baptistă”  [5b, M.CIUCĂ].

Mihai Ciucă, care l-a cunoscut între 1988-90, mi-a mărturisit: «amintirea mea despre el este că era un adevărat „gentleman”, cel puțin la bătrânețe (când l-a cunoscut – n.m.) și cel puțin în public» [5b]. 

Aceeaşi impresie bună a avut-o şi verişoara primară a mamei lui, Maria Covaliov (n.1931), care a fost bună prietenă cu el în copilărie [3].

Şi doamna Dunea Sezonov a mărturisit că, pentru Efim („cu care noi [….] ne-am întâlnit cu dânsul de câteva ori”, la staţiunea Vatra Dornei unde profesa acesta), ea şi familiea ei (soţul – Andrei Sezonov; fiica, Ana-Paula), „avem un respect deosebit”.

A murit în spital, la Tulcea [6]

________

Referinţe (paragrafele citate mai sus sunt îngroşate):
[1] „….ce mică e lumea. Am avut o mică discuţie cu soţia despre prietenii pe care mi i-am făcut în ultima vreme. A venit vorba despre familia Sezonov. Mama soacră are 94 de ani. Îşi aminteste bine de acest nume. Cam prin anii ’65-’68, în localitatea noastră (Făgăraş, judeţul Braşov – nota mea), a locuit pentru o perioadă familia Strobel. Stobel era specialist în tratamente termice şi a lăsat o bună mărturie în urma şederii sale în întreprinderea nou-înfiinţată: UPRUC. A fost activ în cadrul Bisericii baptiste, dovedind o profundă cunoaştere a Bibliei. De asemenea, fiind bun muzician, a înfiinţat aici o orchestră. Soţia lui, Lidia, pictoriţă, provine din familia Sezonov. Păstram şi acum un tablou pe care l-a pictat sora Lidia. Reprezintă o doamnă preocupată cu flori, pe care le aranjează într-un superb buchet.(MITICĂ HOLHOS, într-un mail trimis mie, din 4 ianuarie 2012; subsemnatul am adăugat diacritice acestui text şi l-am publicat pe blogul personal, la 2 iunie 2013)

[2] a – „Soția mea l-a cunoscut bine și pe Petea, tatăl lui Efim. De altfel, azi am aflat că un set de tacâmuri argintate, cu care mănânc eu de când m-am căsătorit  l-a primit cadou de la Petea. Petea a avut o soră, căsătorită cu un neamț, personaj destul de important în lumea baptistă, anume Karl Strobel. Karl a dirijat corul bisericii din Tulcea în ultima parte a vieții dar, în floarea vârstei, a fost dirijor la o biserică mare din București, cred că la Biserica Golgota supranumită și Basarab, de pe B-dul Titulescu. Am un lapsus momentan în ce privește numele ei (cred că era Lidia) dar am cunoscut-o când am locuit în Tulcea și am vizitat-o de vreo câteva ori. A murit la câțiva ani după revoluție, fiind văduvă o vreme bună (Karl era deja o legendă când am ajuns eu pe acolo).” (MIHAI CIUCĂ, într-un mesaj pe Facebook, adresat mie, din 22 iulie 2013, 12:00am)

b – (citat din acelaşi mesaj)

[3] Aceste lucruri mi-au fost povestite de către bunica mea maternă, Maria Mitroi (născută Covaliov). Ea era fiica Anastasiei Pavlov, căsătorită cu Efim Vladimirov, care era mama Elenei, soţia lui Petru Sezonov. Am publicat aceste amintiri pe blogul „Amintiri din carton”: vezi capitolul „Verii înalţi, soţi şi părinţi, pe care fetiţa-i privea de jos”

[4] Citat dintr-un mail al dr. Răsvan Cristian Stoica, adresat mie, din 29 septembrie 2011.

[5] a – „Sigur nu a fost membru al bisericii baptiste, deși tatăl lui și majoritatea neamurilor erau. Adică el nu s-a botezat niciodată, cel puțin până în 1990 când am plecat eu de acolo. Chiar era „bârfit” pe tema asta.” (MIHAI CIUCĂ, 21 iulie 2013, fragment din mesajul de la 12:00am)

b – „Apropos, l-am cunoscut un pic pe cel care a fost dr. la Vatra Dornei. Între 1988-1990 am locuit în Tulcea, prin repartiție și dl.dr. venea regulat de Crăciun la Tulcea și participa la slujbe la Biserica Baptistă, deși nu era membru. Soția mea care este tulceancă l-a cunoscut mai bine. Dacă nu mă înșel, el i-a făcut cadou niște cărți, fiind un fan al soției mele, dacă pot spune așa. (Ea cânta f.frumos – acum nu prea mai practică… iar el era mare amator de muzică bună). Amintirea mea despre el este că era un adevărat „gentleman”, specia aia care, din păcate, a dispărut.” (MIHAI CIUCĂ, într-un mesaj pe Facebook, adresat mie, din 21 iulie 2013, 9:50am), „Da, Efim era un gentleman, cel puțin la bătrânețe, când l-am cunoscut eu, și cel puțin în public. Poate în viața privată să fi fost mai acru, nu știu” (21 iulie 2013, 12:00am)

[6] Referire preluată din „Mesaj de la Dunea Sezonov şi fiica ei, Ana-Paula, din Tulcea” (o rescriere a două comentarii publicate pe blogul tudorvisanmiu la 7 februarie 2013).

 
7 comentarii

Scris de pe iulie 23, 2013 în Efim Petrovici Sezonov

 

Etichete: , , , , , , , , , ,

7 răspunsuri la „Despre Efim „Cici” Sezonov

 1. tudorvisanmiu

  iulie 23, 2013 at 4:36 pm

  Reblogged this on tudorvisanmiu.

   
 2. VIORICA

  iulie 23, 2013 at 10:53 pm

  PE LIDIA PICTORITA AM CUNOSCUT-O SI EU .ERAM TANARA SI MERGEAM CU CORUL LA TULCEA .APOI AM INTILNIT PE BATRANUL SEZANOV LA CHICAGO VENIT LA FIUL LUI ,IMI SPUNEA CA I-AU LUAT MOARA SI FABRICA DE ULEI COMUNISTII .UNUL DIN SEZANOV A MURIT ACUM CATIVA ANI IAR ACUM 2 LUNI AM ASCULTAT O POEZIE LA BISERICA NOUA A FR.VALENTIN POPOVICI, DE UNUL DINTRE FAM.SEZANOV . FAMILIA SEZANOV A FOST O FAMILIE MARE ,DAR NU AU FOST SCUTITI DE NECAZURI .O INTIMPLARE PE CARE O STIU ,ESTE CA PE TIMPUL COMUNISTILOR UNUL DINTRE SEZANOV A DAT CEVA AUR FR.CAZACU ALEXANDR ,PE CARE L-A ASCUNS ,AU VENIT COMUNISTII AU CAUTAT AURUL PRIN FANTANA ,PESTE TOT DAR NU L-AU GASIT .SI TOTUSI CINEVA STIA CA ESTE DE LA SEZANOV .INTR-O ZI FR.SEZANOV A VENIT LA TATA CARE ERA PASTOR SI A DORMIT LA NOI .A DOUA ZI DIMINEAT O PERSOANA A VENIT SI I-A SPUS LA TATA SA-L URMEZE .A FOST OBLIGAT SA DEA O DECLARATIE UNDE ESTE AURUL LUI SEZANOV SI CU CE SCOP A VENIT LA NOI ? TATA A SPUS CA NU CUNOASTE NIMIC DIN ACESTA PROBLEMA DAR L-A TINUT PINA SEARA LA BECIUL PUSCARII DE LA SECURITATE . ACESTEA SANT NUMAI UNELE DIN PERIPETIILE CELOR CARE AU MOSTENIT AVERI ,SI COMUNISTILOR NU LE-A PLACUT ,ASTAZI EI SANT CU MULT MAI BOGATI DECAT STRABUNI NOSTRII ,DAR NU ESTE CINE SA-I PUNA LA ZID .RUSINE LOR !

   
  • tudorvisanmiu

   iulie 24, 2013 at 9:48 am

   Dragă Viorica, vă mulţumesc pentru că aţi trecut „şi pe aici”.
   Am citit comentarii ale dvs. mai vechi, de pe blogul lui Răsvan („Moara fără noroc”).
   O singură supărare am, că nu daţi mai multe detalii: ca mesaj, e sublim, dar pentru cronicar, e chin 🙂 Familia Sezonov este o familie atât de mare, că mi-e greu să ghicesc despre cine ar fi vorba (nici nu i-am aflat pe toţi).
   Nu ştiu exact la care „bătrân Sezonov de la Chicago” vă referiţi (la Chicago au ajuns mai mulţi).
   Îmi pare rău că tatăl dvs., păstor, a pătimit din cauza comuniştilor, pentru aurul Sezonovilor… Toţi oamenii de bună-credinţă au suferit din vina lor – şi pentru ce? Ca, din mari comunişti, să se inverseze lucrurile şi să devină ei, culmea, mari „capitalişti” (sic!)?
   Cu drag!

    
   • VIORICA

    iulie 24, 2013 at 2:35 pm

    SOORY ! AM VRUT SA-L STERG DAR NU POT NU AM VRUT SA ARAT DECIT TICOLASIA CRIMINIALIOR .BUNICII MEI AU SUFERIT MULT DE PE URMA LOR .

     
   • tudorvisanmiu

    iulie 24, 2013 at 3:05 pm

    Dar comentariul e foarte frumos, vă mulţumesc pentru el. Scrieţi lucruri foarte interesante. Doar că nu ştiu exact la care dintre membrii familiei vă referiţi 🙂
    Vă mulţumesc pentru că aţi arătat, mai sus, ticăloşia comuniştilor. Şi bunicii mei (şi mai toată familia Sezonov) au suferit din cauza acestui regim odios….

     
 3. Brostofschi Felicia

  iunie 16, 2014 at 7:11 pm

  Si eu l-am cunoscut pe doctorul Sezonov Efim. Tatal meu.Petre Gridin era verisor cu el,Mama tatalui meu,Niculina Cudratev era sora cu Lidia Sezonov.Imi pare tare rau ca nu mai traieste
  nimeni din familie ca sa pot face arborele genealogic.Intr-adevar au fost oameni cu educatie
  aleasa.Bunica mea Niculina s-a maritat cu Danila Gridin care a venit in Romania cu crucisatorul
  Potemkin,dar voi lasa pe alta data detaliile pentru ca ma rascolesc .Daca cineva cunoaste si alte
  amanunte poate vom discuta.Numele meu este Felicia Brostofschi telefon 0744348459

   

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: