RSS

Consideraţii privind botezul Sezonovilor

17 aug.

 În istoria Bisericii Baptiste „Betel” [1], Daniel Mitrofan expune câteva consideraţii referitoare la afirmaţia că „În 1870 s-au botezat în Tulcea primii ruși, printre care și familia Sezonov, din care se trag Sezonovii…” (prezentă în „Istoria răspîndirii credinței baptiste în România” de Ioan Bunaciu) [2]:

[…..] Bunaciu afirmă de asemenea că în anul 1870 au fost botezați în Tulcea primii ruși, printre care era familia Sezonov din care au ieșit doi lideri baptiști, Adam și Lucașa. Această afirmație despre botezul unor ruși este în concordanță cu afirmația lui Teutsch „Im Jahre 1869/70 wurden auch etliche Russen in Tulcea gelaeugig und getauft” (În anul 1869/70 au fost de asemenea câțiva ruși în Tulcea care au crezut și au fost botezați.), însă, precum este menționat în nota de subsol nr. 43 , Teutsch este deplasat cu aproximativ doi ani față de data exactă în cele mai multe cazuri (nota 61 – Teutsch, 1966, manuscris). [….]

Afirmația cu privire la botezul familiei Sezonov este eronată. Leon Grenaderov, în scrisoarea sa de atenționare cu privire la aceste greșeli îi scrie lui Bunaciu: „Avram Sezonov, fost bătrînul bisericii în Tulcea s-a născut în 1877 – deci la 1874 cînd s-a înființat stațiunea, nu exista – după el s-a născut Iacob, tatăl Sarei, soția fratelui Alexe Popovici, apoi Adam Sezonov, Brăila, și ultima o soră,: Ana căsătorită în Bulgaria.” (nota 62 – Leon Grenaderov, „Mult stimate frate Dr. Bunaciu”, scrisoare, 08 octombrie 1982).

Cât despre anul botezului lui Sezonov, în cartea de membralitate a Bisericii din Tulcea, data botezului lui Avram Sezonov este consemnată ca fiind 29.08.1894 (acesta fiind tatăl lui Adam (sic!), deci soțul familiei Sezonov din care a ieșit liderul baptist Adam, menționat de Ioan Bunaciu). (nota 63 – Registrul membralității bisericii, în custodia lui Klukas.).

În urma acestei analize este rezonabil să se concluzioneze că atât membrii germani cât și cei ruși au apărut foarte timpuriu în anii 1870. Pe când germanii se considerau o extensie, o misiune sau un fel de filială a Bisericii Baptiste din Cataloi, baptiștii ruși au întocmit un document de fondare a lor ca biserică entitate etnică de sine stătătoare în anul 1881 – după ce au fost primiți să se închine în clădirea cumpărată de germani în luna ianuarie a aceluiași an.(sublinierile şi introducerea unor paragrafe îmi aparţin)

Observaţii (cu referire la „Registru condensat…”): 

  • În scrisoarea sa, Leon Grenaderov o uită, între Iacob (n.1878) şi Adam (n.1883), pe sora lor, Mariana (n.1880).

  • Avram Sezonov nu este „tatăl lui Adam”, ci fratele lui. Tatăl lor este Sezon Trofim Vasilenco (n.1840 – d.1895).

  • Ţinând cont de faptul că primii copii ai lui lui Trofim (Ahimia, Samuel, Alexei) sunt născuţi în 1862/1864/1869, deci aceştia în 1870 ar fi avut doar 8 ani/6 ani/1 an, şi eu consider că este improbabil ca Sezonovii să se fi botezat în 1870. 

  • Totuşi, din 1870 până la botezul lui Avram (se pare, la 28 august 1894), se poate să se fi botezat ceilalţi fraţi, mai mari ca el (cei trei anterior menţionaţi, la care se adaugă Petro – n.1872, Luca – n.1873, Andrei – n.1875), inclusiv tatăl, Trofim (d.1895).  

____________________

Notă: [1] O «Istorie timpurie a Bisericii Baptiste „Betel” din România» a fost scrisă de Daniel Mitrofan în anul 2002 (în limba engleză), fiind tradusă şi revizuită în 2012, „la rugămintea fratelui păstor Aurel Gacea” şi „din necesitatea rectificării istoriei Bisericii Baptiste „Betel” din Tulcea, scrise până acum, rectificare făcută prin prisma documentelor existente și a interpretării lor cât mai corecte
(scrisă în anul 2002)”. 

[2] „Istoria răspîndirii credinței baptiste în România”, IOAN BUNACIU, Editura uniunii comunităților creștine baptiste din R.S.R, 1981, 245 pag. – capitolul 2, „Județele Tulcea și Constanța” și la secțiunea „Biserica Baptistă din Tulcea”, la pp.35-37 

Daniel Mitrofan mai menţionează: „câteva din lucrurile acestea au fost corectate ulterior de către Bunaciu, în lucrarea „Istoria Bisericilor Baptiste din România” tipărită în anul 2006 de către Editura Universității Emanuel-Oradea, Editura Făclia, ca urmare a informațiilor primite de la Aurel Gacea și atenționărilor scrise de către Leon Grenaderov”.

 

Etichete: , , ,

Un răspuns la „Consideraţii privind botezul Sezonovilor

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: