RSS

Scurt istoric al baptisţilor în lume

„[…..] Din punct de vedere istoric, prima biserica baptista a apărut în anul 1609 la Amsterdam. Ea a fost formată din emigranţi englezi separatişti conduşi de John Smith, refugiaţi aici din cauza persecuţiei bisericii anglicane. Ulterior, Thomas Helwis, colegul lui John Smith, s-a întors în Anglia şi a înfiinţat prima biserică baptistă la Londra în anul 1611. Aceşti „puritani separatişti” au ajuns la convingerea că biserica anglicană nu se mai poate întoarce la credinţa şi practica creştină adevărată şi că este mai bine ca cei ce cred Biblia să se separe de biserica oficială patronată de rege. De aceea mişcarea baptistă este definită peste tot ca o mişcare de „separare” de bisericile „tradiţionale”.
La începutul sec. al XVII-lea, un tânar predicator sosit pe pământ american cu un grup de emigranţi englezi a înfiinţat o colonie numită “Providence” (providenţa), unde în anul 1638, s-a format prima biserica baptistă din colonii. De acolo, mărturia baptistă s-a extins pe toată coasta de Est, iar mai târziu, datorita expansiunii spre Vest, în tot continentul nord-american.
În 1792, la Kettering (Anglia), un grup de tineri predicatori au pus bazele Societăţii Misionare Baptiste Engleze, iar unul dintre ei – William Carey – a hotărât să fie primul ei misionar şi să plece în India. William Carey a rămas în memoria misiunilor protestante drept “părintele misiunilor moderne”. Predica lui – “Încearcă lucruri mari cu Dumnezeu”, a aprins mii de inimi cu pasiune pentru misiune.
Mişcarea baptistă modernă din Europa a căpătat amploare pe la mijlocul secolului XIX.
În lumea baptistă este cunoscută fraza “fiecare baptist, un misionar”. Ea aparţine pastorului german, Johan Gerhad Onken (1800-1884), care a avut o contribuţie decisivă în raspândirea mişcării baptiste din Germania, Europa Centrală şi chiar de Est, el însuşi ajungând să misioneze în Rusia şi Ţările Române. Nu putem trece cu vederea lucrarea de evanghelizare în masă, desfăşurată de marele evanghelist baptist Billy Graham, în a doua jumatate a sec. XX, care a vestit Evanghelia la milioane de suflete. Spaţiul este prea limitat pentru a face loc şi altor nume sonore din această istorie de 400 de ani, dar există o carte a vieţii în care numele lor sunt scrise şi o zi în care Dumnezeu va răsplăti lucrarea fiecăruia.
Astăzi baptiştii reprezintă cea mai răspândită congregaţie creştină neoprotestantă din lume, având biserici în peste 220 de ţări şi cca.120 milioane membri. Rugăciunea către Dumnezeu este ca aceste crâmpeie de istorie evocate mai sus să devină sursă de inspiraţie şi încurajare pentru credincioşii baptişti de astăzi.”

(Comunitatea Bisericilor Creştine Baptiste Caraş-Severin – Jubileu: Aniversarea a 400 de ani de credinţă şi mărturie baptistă, Amsterdam, 1609 – Reşiţa, 2009, „Scurt istoric al baptiştilor în lume”, p.2)

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: