RSS

Constantin Adorian

O BIOGRAFIE COMPLETĂ:

CONSTANTIN ADORIAN ( n.15 iulie 1882, Bucureşti – d. 4 ianuarie 1954, Bucureşti) =  întemeietorul Bisericii Baptiste Române din Bucureşti, primul ei pastor.

Constantin Adorian s-a născut într-o familie săracă din Bucureşti la data de 15 iulie 1882. În decembrie 1902, Constantin Adorian, care cunoştea limba germană , a auzit în farmacia în care lucra despre existenţa unei biserici baptiste (germane) în Bucureşti. A vizitat această biserică şi în acelaşi an s-a convertit la baptism şi a fost botezat de pastorul acestei biserici – Johann Hammerschmidt.

La 21 mai 1907,Constantin Adorian s-a căsătorit cu Luize Hohn din biserica germană, fata colportorului de Biblii de la Societatea de Biblii din Bucureşti. În urma căsătoriei au rezultat 5 copii, Claudiu (decedat la vârsta de 4 ani), Tudor, Constantin , Elisabeta şi Lidia.

Între anii 1909-1912, Constantin Adorian a urmat cursurile Seminarului Teologic Baptist din Hamburg – trimis de Biserica Baptistă Germană din Bucureşti. În acestă perioadă a fost întreţinut financiar de familia cumnatului său, F.W.Schuller.

În anul 1912, după intoarcerea lui Constantin Adorian de la Hamburg, biserica baptistă germană din Bucureşti a hotărit să sprijine infiinţarea unei biserici separate în limba romană.

La 29 decembrie 1912, a luat naştere prima biserică baptistă romană din Bucureşti – într-o cameră din strada Apele Minerale nr. 14-16, pusă la dispoziţie de Sora Bekesh din biserica germană. În aceaşi zi, Constantin Adorian a predicat prima slujbă în prezenţa a 10 persoane (soţia sa Luize Adorian, Ioan Branea , N.Ianculescu, I.Haralambie, N.Şerbănescu cu soţiile şi alte două persoane a căror nume nu este cunoscut).

La 25 decembrie 1913, Constantin Adorian a fost ordinat ca (primul) păstor al Bisericii Baptiste Române (iar Ioan Branea a fost ordinat diacon).

La 27 august 1916, Constantin Adorian a plecat pe front.

La pre-congresul tinut la Bucureşti între 28-30 noiembrie 1919, Constantin Adorian a fost ales ca Preşedinte al Comitetului provizoriu al Uniunii Bisericilor Baptiste Române, iar la congresul de la Buteni (judeţul Arad) din 13-15 februarie 1922, a fost ales Preşedinte al Uniunii Bisericilor Baptiste Române.

La 28 ianurie 1925, Constantin Adorian a demisionat din funcţia de preşedinte al Uniunii, din motive de sănăte.

La Congresul dela Buteni ţinut in zilele de 23-24 octmbrie 1948, Constantin Adorian a fost ales vicepreşedinte al Uniunii.

La data de 4 ianurie 1954, Constantin Adorian a murit la vârsta de 72 ani. Este înmormântat la cimitirul Belu-Evanghelic din Bucureşti.”

scris de TĂNĂSESCU PAUL

”’SURSE DE INFORMAŢII”’ :
1. Amintiri de familie (semnatarul prezentei este nepotul lui Constantin Adorian şi fiul Lidiei -născută Adorian).
2. Revista „LUMINĂTORUL „: ANUL LXXXI (91), nr.6-7 / iunie – iulie 2005. Editată de Asociaţia Bisericilor Baptiste din SUA şi CANADA. Vezi „Date istorice în formarea bisericii baptiste germane şi române din Bucureşti” (cronologie compilată de Mark Hobafcovich), pp.22-23.
3. „ÎNDRUMĂTORUL CREŞTIN BAPTIST – Buletinul Cultului Creştin Baptist din R.P.R.- ANUL IX, nr. 1-3 din ianuarie-martie 1954 (deţinut in original).”

(profil Wikipedia – TĂNĂSESCU PAUL. Pagină din 21 octombrie 2007. Ultima editare: 13 septembrie 2008; subsemnatul am făcut câteva modificări – V.M.T.)

I. Viaţa până la pastorat (1882 – 1912)

„Constantin Adorian s-a născut în Bucureşti la 15 iulie 1882, într-o familie săracă. Cu o constituţie fizică plăpândă, anemic, el avea nevoie de o îngrijire aparte. A fost dat la liceu, dar din cauza sărăciei nu l-a putut termina, şi întrucât avea un organism firav, a fost dat să facă practică la una din cele mai mari farmacii din Bucureşti în acea vreme, cea a farmacistului Mihai Stănescu. De aici s-a mutat, la 14 septembrie 1900, şi s-a angajat ca vânzător la farmacia Ion Tetzu de pe Strada Academiei, la care a stat nouă ani şi jumătate. Fiind un tânăr din Bucureşti şi având un serviciu bun, el se purta cât putea mai elegant, în pas cu moda de atunci. La farmacie a auzit într-o zi vorbindu-se despre nişte credincioşi germani care se adunau pentru închinăciune la o biserică situată pe Strada Popa Rusu 28. Ceea ce a auzit vorbindu-se în farmacie despre aceşti credincioşi i-a stârnit curiozitatea şi într-o duminică seara, în iarna de la finele anului 1902, s-a dus într-acolo. Sosise înă prea devreme. În sanctuarul bisericii nu era nimeni, decât un om înalt care punea cărbuni în sobă. Adorian a intrat şi s-a aşezat pe scaun. După ce a pus cărbunii în sobă, bărbatul respectiv a venit la el şi, murdar de cărbuni cum era, i-a întins mâna cu căldură. Constantin Adorian, care avea într-o mână mănuşile cu manşete albe, tari, i-a întins şi el mâna, însă cu reţinere. Dar vorbele calde, prieteneşti, privirea plină de dragoste, zâmbetul senin al omului cu cărbunii l-au vrăjit. Peste mai bine de o oră, casa de rugăciune s-a umplut, iar la amvon a apărut omul cu cărbunii, acum însă curat îmbrăcat. Serviciul divin din acea seară a fost primul şi cel hotărâtor pentru pocăinţa sa. Amănuntele acestea le-am auzit chiar de la Constantin Adorian, în predica ţinută de el în 4 octombrie 1930 la Congresul Regional Baptist din Arad (notează Alexa Popovici, n.m.).Bărbatul acela a fost Iohann Hammerschmidt, pastorul bisericii, un om a lui Dumnezeu. În ziua de Paşte a anului 1903, Adorian a fost botezat de Hammerschmidt. După patru ani, la 21 mai 1907, s-a căsătorit cu o tânară din biserica germană, Luiza Höhn, fiica distribuitorului de Biblii de la Societatea de Biblii din Bucureşti. În septembrie 1909, i-a murit primul copil pe care îl numise Claudiu. La câteva zile, s-a desparţit de mamă şi de soţia în doliu şi împreuna cu Iohann Fleischer, a plecat la Seminarul Teologic Baptist din Hamburg, Germania. Acolo a studiat până în 1911. În anul 1912 a început să pastorească biserica baptistă română înfiinţată. În familie a fost dăruit cu încă patru copii, doi băieţi şi două fete.”

[„Istoria Baptiştilor din România – 3 vol.”, Alexa Popovici, Vol. I (1856-1919), Cap.6: „Începuturile bisericii baptiste române la Bucureşti”, sub-cap. „Riscurile pastoratului lui Constantin Adorian”, pp.112-114; pasaj selectat din p.113, în nr. 31/ ianuarie 2008 al Revistei Bisericii Creştine Baptiste Golgota, p.8]

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: